AOV voor Tandtechnici is een initiatief van de VLHT en bestaat nu een jaar. Wolter Jagt was één van de initiatiefnemers van de AOV. In dit interview vertelt hij waarom het bestuur van VLHT deze voorziening zo belangrijk vindt voor haar leden. Wolter was tevens de eerste deelnemer van AOV voor Tandtechniek. In dit interview lees je meer over zijn ervaring.

 Wolter: “In het bestuur van VLHT leefde al een tijd het idee om een arbeidsongeschiktheidsvoorziening aan te bieden aan de leden. Een van de bestuursleden was al bezig met een Broodfonds, maar brooodfondsen zijn regionaal en hebben vaak een lange wachtlijst. Toen kwamen wij in contact met SamSam Servicebureau. Samen met hen hebben we een maatwerkoplossing gemaakt voor tandtechnici. Bij onze AOV is iedere ondernemer uit de branche welkom. Voor VLHT-leden is deelname natuurlijk wel veel voordeliger.”

 Wat vind je zo mooi aan deze voorziening?

Wolter: “Het mooiste aan de AOV voor Tandtechnici is dat je het samen doet. De AOV is geen reguliere verzekering maar een collectieve oplossing, zonder tussenkomst van een verzekeringsmaatschappij. Door de pijn te verdelen kun je elkaar financieel op de been houden.

Voor deelname hoef je geen keuring te ondergaan, er is geen leeftijdsgrens en de AOV is heel makkelijk af te sluiten door iedereen. Als je lid bent krijg je als je arbeidsongeschikt bent, maximaal 24 maanden lang schenkingen van andere leden. Die schenkingen tellen op voor het inkomen waarvoor jij meedoet (je kunt kiezen voor een bedrag tussen de € 1000 en € 4000 NETTO).”

 Waarom speciaal voor deze groep?

Wolter: “Mijn beeld is dat ondernemers zichzelf wegcijferen ten koste van hun bedrijf. De mensen in de branche zijn vakmensen die veelal met hun handen werken. Alle aandacht gaat naar het werk en andere zaken die geregeld moeten worden blijven vaak liggen. En als laatste prioriteit komen ze zelf. Ze zorgen niet voor zichzelf terwijl dat wel erg belangrijk is. Wat je als ondernemer aan je klanten kunt bieden bepaal je zelf maar ziekte heb je niet in de hand.”

 Je bent zelf ook lid

Wolter: “Ja, ik was zelfs de eerste deelnemer van AOV voor Tandtechnici!”. Meedoen is ontzettend makkelijk: je bepaalt welk inkomen je wilt hebben als je onverhoopt ziek wordt en laat bij de intake je cijfers zien (je mag namelijk meedoen voor maximaal 80% van je inkomen uit onderneming). Als je je financiën goed op orde hebt is het zo geregeld. Daarna moet je nog wat gegevens invullen in het systeem en geld storten op een speciale rekening. En dan doe je mee. En als het loopt heb je er geen omkijken meer naar.

En het mooiste is: omdat ik lid ben van VLHT hebben zij de inschrijfkosten voor me betaald.”